Praktisch ontwerpen

Praktisch ontwerpen

Onze ontwerpen zijn verrassend en uniek, maar nog belangrijker, ze zijn praktisch en efficiënt. Tijdens het ontwerpen onderzoeken we waar efficiëntie-slagen gehaald kunnen worden, vaak praktische oplossingen, om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Dergelijke ontwerp-elementen dragen vaak ook nog bij aan een mooi en uniek ontwerp.

Ons eigen kantoorpand als voorbeeld

Aan de hand van een voorbeeld kunnen wij onze manier van praktisch ontwerpen wat beter uitleggen. Aan de N36 in Vriezenveen hebben wij namelijk voor onszelf een duurzaam kantoorpand ontwikkeld.

Het begint al bij de breedte van het kantoorpand. Dit is namelijk acht meter zodat er eenvoudig gebruik gemaakt kan worden van de maximale overspanningslengte van kanaalplaatvloeren. We hebben besloten om de hoofddraagconstructie op te bouwen met een staalconstructie. Door op de begane grond slim gebruik te maken van kalkzandsteen wanden, fungeren deze als stabiliteitswand tussen het staal in plaats van stalen windverbanden. Dit reduceert de kosten van de staalconstructie. De kalkzandsteen muren hebben dan 3 functies: als windverband, scheidingswand en voor de verdiepingsvloer.

Kantoor_Constructie

Op de 1e verdieping is er juist voor gekozen om met een compleet houtskelet-constructie te werken. Dit pas perfect bij de groene en duurzame uitstraling. Daarnaast is het een lichte constructie die sterk genoeg is voor de eerste verdieping die niet veel gewicht hoeft op te vangen. Het voordeel van een houtskelet-constructie is dat het goedkoop, licht en duurzaam is. Een ander voordeel van houtskeletbouw is vooraf bouwen in de fabriek. De wanden en dak-elementen worden van tevoren in de fabriek klaargemaakt waar het assembleren veel makkelijker is.

Andere weetjes over het kantoorpand:

  • Het pand heeft veel lichtinval door gebruik te maken van veel glas wat op het zuiden is gericht.
  • Het pand heeft een duurzaam houten gevel van Siberische lariks, Waxed-wood.
  • Gebouw wordt geaccentueerd met een opvallende kleurlijst van aluminium. Deze wordt in het donker verlicht met duurzame LED verlichting waardoor de lijst ook ’s nachts te zien is.
  • Er zit geen enkele gasaansluiting in het hele gebouw.
  • De centrale verwarming wordt voorzien door een houtvergasser die het afval uit de aansluitende zagerij verbrandt en het gebouw warm houdt. Hierdoor gaat geen afval verloren.
  • Koude-warmtepomp koelt en verwarmt het gebouw.
  • Zonnepanelen op het dak voorzien het kantoor van alle stroom.
  • Behalve drinkwater is het bedrijfspand zelfvoorzienend.

Wil je graag op de hoogte blijven van de voortgang van ons pand? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, de komende tijd zullen we je dan op de hoogte houden van dit project.

Over de auteur

Paarhuis Bouw en Advies administrator